Sunday, September 11, 2016

Perkara Yang Tidak Patut Dikongsi Ketika Mereka Kemurungan

3 comments

Perkara Yang Tidak Patut Dikongsi Ketika Mereka Kemurungan, Kemurungan, Atasi Kemurungan, Depression, Stress, Tips Atasi Kemurungan, Bersendirian, Alone,

Perkara Yang Tidak Patut Dikongsi Ketika Mereka Kemurungan. Kemurungan (depression) adalah salah satu penyakit psikologi yang melibatkan tekanan perasaan yang serius kepada individu baik lelaki atau wanita, kanak-kanak, remaja, dewasa dan warga emas. Ia melibatkan rasa kesedihan, kepiluan, kecewa, putus atau  putus harapan, hilang semangat untuk meneruskan kehidupan  yang bermakna dan gembira.

 

Kehidupan dirasakan sunyi dan kosong. Kemurungan yang berlarutan boleh memberi implikasi yang buruk kepada individu. Selain dari terganggu  emosi, individu berkaitan juga akan terganggu fungsi fizikal dan interaksi sosialnya. Rawatan perubatan dan bantuan psikoterapi  dan kaunseling perlu diberi seawal mungkin kepada  mereka yang terlibat.

 

HAJAH KAMALIAH ABU : Ketua Pegawai Psikologi , UiTM  ; 28 September 2011

 

Klik pada tulisan BOLD BIRU di atas untuk membaca secara detail mengenai kemurungan dan tips serta cara mengatasinya. Aku nak sampaikan dalam bentuk cerita.

 

Kau rasa kau cuma hidup berseorang atas dunia ni. Kau lihat orang lain sibuk dengan urusan masing-masing. Sibuk dengan keluarga masing-masing. Sibuk dengan anak-anak serta isteri/suami masing-masing. Kau? kau cuma sendirian. Tiada siapa mengagumi kamu, pandang pun langsung tidak.

 

Kamu cuba buat sesuatu untuk menarik perhatian namun hampa. Kamu tiada tulang belakang yang mampu memberi sokongan. Kamu sangat berharap akan ada seseorang datang memimpin kamu. Hakikatnya.. jangan kata kawan keluarga pun sibuk dengan urusan masing-masing, menolong kamu bukan urusan utama mereka.

 

Kamu buntu. Sokongan orang sekelilinglah yang paling kamu harap-harapkan. Cuba bersuara tapi tidak diendahkan. Cuba bercerita tapi lebih membuatkan kamu meraung.

 

Ayat yang selalu kamu dengar setiap kali kamu bercerita masalah:

 

Sunday, August 28, 2016

[Deviant Food] Resepi Pasta Daging Bakar

7 comments

[Deviant Food] Resepi Pasta Daging Bakar, Macaroni Bakar, Resepi Macaroni Bakar, Resepi Mudah, Magic Pan Mudah, Food, Pasta, Macaroni, Beef Macaroni

[Deviant Food] Resepi Pasta Daging Bakar. Pasta yang macam cylinder buat ganti macaroni. Macaroni boleh pulak habis stok. Misi menghabiskan daging cincang maka terhasil lah Resepi Pasta Daging Bakar. Sedap ke tak? hmmmm hentah…hahaha

 

Bakar pun bukan guna oven.. guna magic pan. Pssss… psssttt… meh sini nak bisik.. Aku guna PREGO.. Haaaa PREGO.. pertama kali guna PREGO.. Cuba cari tomato puri.. tomato puri pun takde stok.. Sebenarnya malas nak bagitahu resepi.. sebab… sebab..

 

Resepi Pasta Daging Bakar ni tak sedap..hahahaha.. bukan tak sedap langsung.. sedap cuma kena makan dengan kari baru best gilerr..! Nak masak senang je sediakan benda-benda ni:

 

[Deviant Food] Resepi Pasta Daging Bakar, Macaroni Bakar, Resepi Macaroni Bakar, Resepi Mudah, Magic Pan Mudah, Food, Pasta, Macaroni, Beef Macaroni

°

Bahan-bahan Pasta Daging Bakar

 

1. Pasta (rebus dalam ikut suka nak banyak mana – tengok bahan)

2. Daging Cincang (guna cap Ramlee tu) kalau guna daging burger lagi sedap.

3. Bawang Besar (potong dadu)

5. Tomato (potong dadu)

4. Telur 6 biji (ikut suka telur ayam kampung ke ayam bandar)

 

Saturday, August 20, 2016

[Deviant Food] Daging Grill Black Pepper Percubaan Yang Berjaya

0 comments

[Deviant Food] Daging Grill Black Pepper Percubaan Yang Berjaya, Steak Black Pepper, Daging Masak Black Pepper, Daging Lada Hitam

°

[Deviant Food] [Deviant Food] Daging Grill Black Pepper Percubaan Yang Berjaya. Sebenarnya semenjak ada magic pan macam-macam nak masak. Senang. Lagipun sekarang ni kalau boleh dan seboleh-bolehnya nak elakkan makanan bergoreng. Daging grill ini adalah percubaan pertama. Guna daging lembu tempatan..

 

Tiada resepi istimewa cuma percubaan mencampur bahan-bahan tertentu dalam perapan daging. Bahan-bahan yang diguna pakai dalam perapan ialah bawang putih dan bawang merah yang diblend, serbuk jintan manis, lada hitam yang ditumbuk, sos tiram dan garam secukupnya.

 

Masa menggaulkan tu boleh la gaulkan sekali kentang. Nanti masa grill kentang tu ada la sedikit perasa perapan. Masak jangan terlalu well done nanti keras nak menguyah. Mungkin sebab ni lembu tempatan kot. Lepas ni nak cuba daging lain pulak…hahaha

 

Jadi keputusan pada percubaan ini.. Oklaaaaaa…hahaha bahan perasa yang dicampur campak sedap jugak. main belasah je ikut naluri nak letak apa. Daging Grill Black Pepper Percubaan Yang Berjaya. Yesss..!!

 

Lepas ni nak masak apa pulak yek?

°

°

°

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Total Pageviews

Backlinks

Contact Me