Tuesday, February 19, 2013

Melaka Bandaraya Bersejarah – Cuti-Cuti Malaysia : Day 2


Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum...

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

10.02.2013 Hari kedua di tanah jajahan Melaka Bandaraya Bersejarah. Harini plan bergantung pada ke arah mana tayar kereta bergolek...hehehe. Hari ini juga hari ulang tahun kelahiran adik bongsu aku. Patut lah semalam gayut di telepon siap dalam selimut..habaq hang..! Konpem gayut dengan awek... serius selimut tu memang kalis suara.. Tiada satu perbualan pun yang kedengaran menembusi selimut berkenaan..atau mungkin decibel suara ditahap terlalu rendah dan dalam mode berwaspada..hahahaha..

 

-tamat selingan-

 

Hokey.. bertolak ke Pantai Klebang..! Singgah sebentar di kedai yang menurut kata abang ipar aku, kedai ni kueh kerianya famos amos siap masuk suratkhabar. Memang terpampang pun keratan akhbar ada dalam kedainya. Aku lupa apa nama kedainya, tapi kedainya betul-betul bersebelahan dengan masjid warna kuning.

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Sungguh ramai orang berhenti semata-mata nak borong kueh keria. Bila dah famos amos musti la sedapkan? kan? kan?

 

Habis makan, bertolak ke Pantai Klebang. Serius jalan ke dua hala sangat jengg.. Sampai Pantai Klebang tercari-cari tempat kapal selam. Memang tak jumpa la kalau tak cari dan tanya orang setempat. Tempat kapal selam ini agak tersorok. Jalan nak ke sana pun masih belum siap, lubang sana-sini. Nasib baik aku bawa kereta rally.

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Masuk murah sahaja.. Seringgit sahaja untuk orang dewasa dan kanak-kanak 50 sen. Di kaunter ni ada jual topi khas kapal selam ni, beli la jangan tak beli (buat kenangan). Dan penjual tiket ini akan bagi beg hijau untuk masukkan kasut/selipar untuk dibimbit masa masuk ke dalam kapal selam nanti. Kena buka kasut kalau nak masuk.

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

Teruja aku tengok kapal selam sebesar ni ‘terdampar’ tengah-tengah alam..hehehe. Saiz body dia adalah sebesar Boeing 767. Cuma dalamnya tidaklah sebesar/seluas dalam Boeing 767.

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah

Hahaha.. habis sudah sesi lawatan di sini. Sesi lawatan paling singkat. Mungkin tempat ni masih baru belum ada sebarang aktiviti atau daya tarikan lain dan kawasan sekitar masih dalam pembinaan. Jalan pun masih belum berturap. Jadi kalau datang masa hujan atau sesudah hujan bersiap sedialah mencemari kereta anda…hehehe. Tempat ini akan dinaik taraf nanti. Kita tunggu sahaja.

 

Lepak Pantai Klebang, main layang-layang. Dekat sahaja dengan tempat kapal selam tadi.

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah, pantai-klebang

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah, pantai-klebang2

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah, pantai-klebang-layang

 

Perut sudah lapar, sebab tengahari tadi makan kueh keria sahaja. Ketaq lutut sudah. Pernah dengar Nasi Ayam Pacak? Aku pun pertama kali dengar, sejak masuk Melaka, banyak restaurant, kedai-kedai makan offer nasi ayam pacak.

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah, Nasi Ayam Pacak

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah, Nasi Ayam Pacak

 

Destinasi, #VMY2014, Melaka Bandaraya Bersejarah, Nasi Ayam Pacak

 

Selesai aktiviti hari kedua di bumi Melaka. Apa yang boleh aku simpulkan tentang negeri Melaka ini, bandaraya Melaka memang bandaraya yang bersih dan cantik.

 

Esok bertolak balik, malam ini malam terakhir tidur lena dibawah kesejukkan aircond rumah Pak Man Homestay..

 

Melaka Bandaraya Bersejarah – Cuti-Cuti Malaysia : Day 1

 

--------------------------------------------------------------------------

18 comments

February 19, 2013 at 10:15 AM

hamboi sakan lu berjalan Azstroy... wa dah dapat agak mana satu lu kat gambar tu

February 19, 2013 at 12:31 PM

How come i never get your n3 update's Amir??? == ke tak update lam blog PPP?? gooshhhh!!! nnti ppp add kan balik.. no wonder all this while i tot u nvr updates rupe2nya tak de lagi lam my blog list kot... nnti ppp check.. ni way lama dah tak gi jalan2 mcm kat lam gambar kat atas tu... klw ada cuti pun dok terperuk kat umah jew

February 19, 2013 at 12:47 PM

Patutla tak tau si scorpane tu..

Lana tak sampai pun pantai klebang suma ni..jauh ke dari tengoh bandor tu mir?

Haritu ingt nak pi tmn botani, zoo, ngan taman mini malaysia kot, pe ke namanya.. tak terpergi..tak ckup berjalan shari.

February 19, 2013 at 7:04 PM

@potia casadelarossa jadi supir wa potia..dapat agak wa mana satu? hehehe wa langsung tiada dlm gambar.. ^__^

February 19, 2013 at 7:06 PM

@paripariputih sedihnya dh xde dlm bloglist..huhuhu..

Lama tak gi jenjalan? ni pun dah lama xbercuti satu family..^__^

February 19, 2013 at 7:12 PM

@Tinta Lanatak jauh sangat la Lana dari bandar, cuma nak gi sana jengg.. ala Melaka kecik je..hehehe

sehari mana nak cukup pusing lana, ini 2 hari pun itu je tempat yang sempat pegi..hehehe

February 19, 2013 at 7:17 PM

@Lina nak lima? hehehe datang la sini dulu, nanti kita bincang nak berapa..hehehe

February 19, 2013 at 8:57 PM

best tgk gambar2 ni ada lagi tak ? taruk banyak2 sikit :D

February 19, 2013 at 9:31 PM

@azstory

hehehe, tu la, kurg2 tiga hari dua malam tmpt camni. Besar umah pak man, kira ok la harga, hari biasa rm100 semalam.

Ok amir..makasih ya pak mir untuk infonya. hik3

February 19, 2013 at 9:36 PM

tempat yg paling suka p..melaka.. klu bleh nak duk sana.. kih3..

February 23, 2013 at 12:51 AM

@Cik Pensilbanyak2 nanti loading lambat, ni pun pixel gambar tpaksa dikurangkan..^__^

February 23, 2013 at 12:52 AM

@Cik Bluewendy Wendy bandar yg sangat cantik dan bnyk tempat menarik untuk dilawati.. thanks sbb singgah komen sini.. ^__^

April 28, 2013 at 4:42 PM

Salam Azstory..Thank you for coming to our Nasi Ayam Pacak outlet especially and Melaka generally and thank you for your heartfelt comment and nice photography. We really think you had an artistic sense of photography. Your gesture is a natural reflection of the good taste and manners one would expect of an attendant as a customer. You are a tremendously positive individual and a credit to humanity. Thank you ever so.

April 28, 2013 at 4:42 PM

Salam Azstory..Thank you for coming to our Nasi Ayam Pacak outlet especially and Melaka generally and thank you for your heartfelt comment and nice photography. We really think you had an artistic sense of photography. Your gesture is a natural reflection of the good taste and manners one would expect of an attendant as a customer. You are a tremendously positive individual and a credit to humanity. Thank you ever so.

April 28, 2013 at 4:46 PM

Salam Azstory..Thank you for coming to our Nasi Ayam Pacak outlet especially and Melaka generally and thank you for your heartfelt comment and nice photography. We really think you had an artistic sense of photography. Your gesture is a natural reflection of the good taste and manners one would expect of an attendant as a customer/visitor. You are a tremendously positive individual and a credit to humanity. Thank you ever so.

November 16, 2014 at 1:24 AM

Belek-belek blog Az dan entry ni menarik perhatian. Gambar-gambar yang sangat nice. Dan baca entry ni buat aku rasa terfikir kenapa la aku tak pernah terokai Melaka ni padahal Melaka dengan Muar 40 minit je kalau drive.

November 16, 2014 at 7:27 AM

Banyak lagi tempat menarik.. pergi tahun lepas tak habis teroka lagi ni arham..hehehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Total Pageviews

Backlinks

Contact Me

Powered By | OHBlogger Malaysia